2011. március 15., kedd

Sarokba szorított oroszlán

A II.világháború végén járunk. A bajszos urak a végső menetre készülnek a nagy kártyapartiban. Habár egyértelműen a kocka alakút viselő veszti a tétet. Nem nagy kártyajátékos. Ellenben nem hajlandó eldobni a lapokat. Kitartóan szorongatja őket hátha a szerencse mellé áll. Hajdani dicső hadserege mely a "villámháború" segítségével elfoglalta Európát most hasonló sebességgel vonul vissza. A szovjetek előbb lőnek és utána sem kérdeznek. Ezt minden német katona tudja. Nem mintha ők nem szolgáltak volna rá erre a "baráti gesztusra".
A Dunántúl dimbes-dombos tájait tapossák már a német bakancsok szorosan nyomukban az ellenséggel. Sokkal jobb terep a gyalogságnak mint az alföldi síkság. Annál inkább kevésbé kedvelik páncélosokban aszalódó kollégáik. Ennek a területnek meg van az a mókás szokása hogy elnyeli az óvatlan harcjárműveket. Ahhoz hasonló lápokban melyek egykor Szigetvárat is körbevették. Ilyen eset történt nem messze egy kis sváb falutól. A tank parancsnoka bizony éktelen haragra gerjedt és nemesi porosz származását igencsak megcáfolva szitkozódott, akár egy kocsmatöltelék. Még mindig nem látva a dühtől megparancsolta hogy azonnal húzzák ki a harckocsit.
-Uram ez képtelenség-válaszolta hitetlenkedve a lövegkezelő.
-Akkor azonnal hívjon ide egy műszaki mentőt.Ez parancs!
-A rádió már víz alatt van, uram.- válaszolta a rádiós.
A tiszt tajtékozva a dühtől még mindig becsülete megmentése miatt aggódott. Nemrég kerűlt ki a tiszti iskolából. Első bevetése volt ez.Családja nem fogja ember számba venni ha kitüntetés nélkül megy haza.
-Fel kéne robbantanunk. Nehogy a bolsevikok kezére jusson-vetette fel a sofőr miközben rágyújtott egy cigarettára.
-Maga csak ne osztogasson itt parancsokat. Maga vezetett bele minket ebbe az átkozott mocsárba!-ordított torka szakadtából a parancsnok.
-Ne üvöltsön mert...
-Pofa be vagy itt helyben főbe lövöm.
-De....
A sofőrnek elakadt a szava amikor egyszer csak szembenézett egy német Lugerrel. A parancsnok keze remegett még sosem volt ilyen ideges. A személyzet tagjai úgy gondolták a tiszt megörült.
Pár perc kínos csend után eltette a fegyvert.
-Robbantsák fel...- mondta lemondóan.
A detonáció után elindultak a közeli falvacska felé.

1 megjegyzés: